Není to tak dlouho, co jsem si založila živnost. Během měsíce a půl mi do schránky přišel dopis od České komory firem a živnostníků s žádostí o zaplacení 2410 Kč za zápis do České komory firem a živnostníků.

Byla jsem v šoku, protože jsem o žádný zápis nežádala, název „Česká komora firem a živnostníků“ jsem slyšela poprvé, a částka mi přišla až přehnaně vysoká. Začala jsem tedy pátrat na internetu. A podařilo se mi zjistit, že nejsem jediná, komu tento dopis přišel.

Dopis od České komory firem a živnostníků. Osobní údaje jsou červeně rozmazené.

Proč tedy tento dopis?

Společnost s ručením omezením (ano, čtete správně) Česká komora firem a živnostníků byla založena začátkem roku 2020, který postihl koronavirus – pandemie mající negativní dopad na ekonomiku. Česká komora firem a živnostníků této nelehké situace očividně využila.

Lidé, kteří si v roce 2020 založili živnost obdrží tento dopis s poštovní poukázkou a výzvou k úhradě 2410 Kč. Protože jste si živnost čerstvě založili a jste tedy nováčkem, katalogové firmy, jako je třeba Česká komora firem a živnostníků, vaší neznalosti využívají a čekají, zda se necháte oklamat a peníze pošlete.

Šance, že někdo tuto částku zaplatil, jsou bohužel vysoké. Důvodem není jen neznalost, ale také strach z toho, že pokud do 14ti dnů částku nepošlete, budete mít problémy.

Na dopise jsou vaše osobní údaje, razítko a jednací číslo. Může to ve vás vyvolat velmi nepříjemné pocity, neb se nacházíme v nelehké situaci a 2410 Kč není nízká částka, ale nemějte obavy, protože nic platit nemusíte.

česká komora firem a živnostníků
Variabilní symbol je rozmazaný, protože obsahuje osobní údaj (IČ)

Co tedy dělat?

Pokud vám tento dopis přišel, ignorujte ho a v žádném případě nic neplaťte! Chcete-li se poradit, nevolejte na telefon České komory firem a živnostníků (ten dokonce ani není uvedený na dopise!), ale zeptejte se odborníka nebo se obraťte na živnostenský úřad.

Nedovolme šmejdům, aby nás v této nelehké době obírali o peníze! Znáte-li někoho, kdo se chystá založit živnost nebo si ji nově založil, sdílejte s ním tento článek.

Užitečné zdroje: