Možná právě vstupujete do významného životního období známého jako návrat Saturnu. Tato astrologická událost nastává přibližně ve věku 29 let a může s sebou přinést hluboké změny a výzvy. Možná jste o návratu Saturna již slyšeli, ale nejste si jisti, co přesně znamená. V tomto článku vám vše vysvětlím a poradím, jak ho „přežít.“

Význam návratu Saturnu

Návrat Saturnu je astrologický fenomén, který nastává přibližně ve věku 29 let. V této době se Saturn vrací na stejné místo na obloze, kde byl v okamžiku vašeho narození. Např. pokud jste se narodili v roce 1995, váš Saturn byl v Rybách – řekněme na 23. stupni. Váš návrat nastane, jakmile Saturn bude na 23. stupni, tedy někdy kolem 20. března 2025.

Tento cyklus symbolizuje důležitý přechod do dospělosti a často přináší významné životní změny a výzvy. Během návratu Saturna můžete pociťovat zvýšený tlak na přehodnocení svých životních cílů a hodnot. Často dochází k zásadním rozhodnutím v oblasti kariéry, vztahů nebo osobního rozvoje (záleží, v jakém domě váš Saturn je.) Může to být období nejistoty a pochybností, ale také příležitost k růstu a sebepoznání.

Saturn je jednou z nejvíce obávaných planet, říká se mu „učitel-mučitel,“ protože nás v životě učí (ne vždy lehce), ale častokrát nás pak odmění za tvrdou práci. Ve védské astrologii je Saturn vnímán jako karmická planeta. Pokud tedy bude na sobě tvrdě pracovat, po vašem prvním návratu Saturnu byste mohli být odměněni. Saturn říká, „jak zaseješ, tak sklidíš.“

návrat saturna
Ukázka návratu Saturna na 14. stupni Ryb (obrázek: najdise.cz)

Proč je důležitý?

Návrat Saturna je považován za klíčový moment v životě člověka. Představuje přechod z mládí do plné dospělosti a nabízí šanci na hlubokou introspekci. Toto období vás může motivovat k přijetí větší odpovědnosti za svůj život a k realizaci dlouhodobých plánů. Je to čas, kdy se můžete skutečně stát tím, kým chcete být.

Návrat v astrologických domech

To, jak se u vás tento návrat projeví závisí na domě, ve kterém se Saturn nacházel, když jste se narodili.

  • 1. dům (sebeidentita): Toto období může znamenat hlubokou transformaci vaší identity, vzhledu, nebo celého života. Můžete se zaměřit na to, kdo skutečně jste, a jak chcete být vnímáni ostatními. Může to být čas pro budování sebedůvěry a osobní disciplíny. Možná budete chtít z ničeho nic tetování, nebo se začnete vnímat jinak (lépe), a nebo se konečně přijmete tací, jací jste. Saturn v 1. domě není samo o sobě vůbec snadné postavení, ale Saturnův návrat by vás mohl odměnit za všechnu tu tvrdou práci a disciplínu.
  • 2. dům (finance a hodnoty): Tento návrat může přinést důraz na finanční stabilitu a hodnoty. Můžete čelit výzvám týkajícím se peněz, majetku a osobních hodnot, a také můžete pracovat na jejich upevnění a zlepšení. Není to vhodná doba na půjčky nebo investování.
  • 3. dům (komunikace a okolí): Saturnův návrat v tomto domě může znamenat intenzivní zaměření na komunikaci, učení a vztahy s blízkým okolím. Můžete se cítit motivováni k rozvoji svých komunikačních dovedností nebo k přehodnocení vztahů s příbuznými, hlavně sourozenci.
  • 4. dům (domov a rodina): Tento návrat může přinést potřebu zrevidovat své rodinné vztahy a domovské prostředí. Můžete čelit otázkám týkajícím se rodinných kořenů, tradičních hodnot a osobních základů.
  • 5. dům (seberealizace a kreativita): Saturnův návrat v tomto domě může přinést zaměření na seberealizaci, kreativitu a romantické vztahy. Můžete se potýkat s výzvami v oblasti vyjádření sebe sama nebo zodpovědnosti vůči svým tvůrčím projektům. 5. dům se také týká dětí a romantických vztahů.
  • 6. dům (práce a zdraví): Toto období může znamenat potřebu přehodnotit své pracovní návyky a zdraví. Můžete se soustředit na zlepšení pracovního prostředí nebo na zavedení nových zdravých rutin. Nastává-li pro vás váš Saturnůn návrat v 6. domě, zaměřte se na své zdraví, dietu, navštivte lékaře, nebo kterého jste dlouho odkládali.
  • 7. dům (partnerské vztahy): Saturnův návrat v tomto domě může přinést důraz na zodpovědnost a závazky ve vztazích a partnerství. Můžete čelit výzvám v oblasti osobních nebo profesionálních vztahů, ale je také možné, že se právě během tohoto období vdáte nebo potkáte partnera na celý život.
  • 8. dům (transformace a sdílení): Toto období může přinést hlubokou transformaci a zaměření na sdílení zdrojů a intimní vztahy. Můžete se potýkat s otázkami týkajícími se sdíleného majetku, intimity a osobní transformace. Obzvláště ženy by se měly soustředit na ženské zdraví.
  • 9. dům (filozofie a vzdělávání): Saturnův návrat v tomto domě může znamenat potřebu přehodnotit své filozofické názory, víru nebo vzdělávací cíle. Můžete se zaměřit na rozvoj hlubších znalostí nebo cestování.
  • 10. dům (kariéra a veřejný obraz): Toto období může přinést zaměření na kariéru, ambice a veřejný obraz. Můžete čelit výzvám ve své profesní dráze a je to čas pro budování dlouhodobých cílů a reputace.
  • 11. dům (přátelství a cíle): Saturnův návrat v tomto domě může znamenat potřebu přehodnotit své přátelské vztahy a cíle. Můžete se zaměřit na budování trvalých přátelství nebo na práci na dlouhodobých projektech a vizích. Je velmi běžné, že při návratu Saturna v 11. domě spoustu starých přátel odejde, ale zase přijdou jiní, noví. Saturn zde přináší očistu přátelských vztahů. Pravděpodobně poznáte, kdo byl a kdo nebyl váš skutečný přítel.
  • 12. dům (vnitřní svět a duchovno): Toto období může přinést hlubokou introspekci a zaměření na duchovní růst. Můžete čelit otázkám týkajícím se minulosti, nevědomí nebo duševního zdraví a hledat způsoby, jak léčit a transformovat svůj vnitřní svět. Někteří lidé mají po jejich návratu živější sny a jejich intuice je rozvinutější.
jak poznat že na mě myslí

Jak ho „přežít“

Návrat Saturnu je období velkých změn a osobního růstu. Ačkoliv se na něj nějde tak úplně připravit, buďte otevřeni tomu, že je občas dobré zpochybnit své staré způsoby myšlení a jednání. Vnímejte toto období jako příležitost k osobnímu rozvoji, kdy je velmi možné, že něco starého, co vám už nesloužilo, bude nahrazeno něčím novým. Záleží samozřejmě, v jakém domě se váš natální Saturn nachází.

2. a 3. návrat saturnu

Aby toho nebylo málo, Saturn se vrací na své místo kde byl když jste se narodili, dvakrát, pro někoho dokonce i třikrát.

Druhý návrat Saturnu, který obvykle nastává kolem 58-60 let, představuje fázi života, kdy se soustředíme na bilancování dosavadních úspěchů a plánování další fáze života. Toto období je časem pro hluboké přehodnocení toho, co jsme dosud dosáhli, a co je pro nás nyní důležité. Může to znamenat revizi našich osobních a profesních cílů, vztahů a hodnot. Je to období, kdy často přehodnocujeme své priority, stabilizujeme své finanční a materiální zabezpečení a zaměřujeme se na dlouhodobou stabilitu a zralost. Celkově to bývá čas, kdy se snažíme dosáhnout většího smyslu a uspokojení v našich osobních a profesních životech, a hledáme způsoby, jak se vyrovnat s výzvami, které nám život přináší.

Třetí návrat Saturnu, který se obvykle odehrává kolem 87-90 let, je obdobím hluboké introspekce a rekapitulace celého života. Je to čas, kdy si často uvědomujeme své životní úspěchy a neúspěchy a revidujeme, co bylo pro nás skutečně důležité. Můžete se zaměřit na zhodnocení svého dědictví, hodnot a vlivu, který jste zanechali na své rodině a komunitě. Tento návrat přináší příležitost k duchovnímu růstu a klidnému uzavření kapitoly, kdy se snažíte smířit s tím, co bylo, a připravit se na to, co přijde. Je to období pro urovnání vnitřních otázek, které vám mohou přinést hluboký pocit pokoje a smíření.