„Daddy issues“ je termín, který se v poslední době stal velmi populárním, obzvlášť na sociálních sítích. Ačkoli samotný termín „daddy issues“ nemá jasně definovanou historii, předpokládá se, že pochází z konceptu „otcovského komplexu“ Sigmunda Freuda. Volně navazuje na teorii Sigmunda Freuda o Oidipově komplexu – podle níž může být malý chlapec přitahován matkou a cítit se konkurenčně naladěn vůči otci – ikdyž problémy s otcem mohou postihnout lidi jakéhokoli pohlaví.

Lidé s „daddy issues“ mají přinejmenším jednu věc společnou: jejich vztahy s otcem jim neposkytovaly lásku a podporu, kterou v dětství potřebovali.

Definice a význam

„Daddy issues“ jsou problémy dospělých, které mohou být důsledkem jedné ze dvou pravděpodobných zkušeností z minulosti – buď vyrůstání s nepřítomným otcem, nebo nenormální či špatný vztah s otcem, který byl fyzicky přítomen.

Výsledné psychické problémy se mohou projevovat několika způsoby. Běžně se objevuje neschopnost důvěřovat jiným mužům v dospělém životě a/nebo současná silná sexuální touha po nich (může to také naznačovat, že osoba měla s otcem vztah zneužívání).

„Daddy issues“ je obecně souhrnný výraz, který se často používá hanlivě pro označení žen, které mají složité, zmatené nebo nefunkční vztahy s muži. Může označovat lidi (nejčastěji ženy), kteří promítají podvědomé impulsy do mužských partnerů ve svém životě. Tyto impulsy mohou být negativní nebo pozitivní a jsou způsobeny nedostatečným a/nebo komplikovaným vztahem s otcem.

5 známek, že trpíte na „daddy issues“

Podívejme se na některé z možných příznaků „daddy issue“ a znaků, které mohou naznačovat, že se potýkáte s tímto problémem.

jak poznat že na mě myslí

1. Jste majetničtí a lpíte na sobě

„Daddy issues“ mohou mít za následek pocit přehnané úzkosti, když partner musí někam jít. Pokud se neustále obáváte, že zůstanete sami, což vás nutí chovat se přilnavě nebo majetnicky, můžete mít úzkostný styl připoutání. Může to pak způsobit, že budete podráždění, podezřívaví a budete se neustále obávat o integritu vašeho vztahu.

2. Vyžadujete přemíru lásky a ujištění

Když lidé vyrůstají v situaci, kdy jejich potřeby nejsou uspokojovány, může to na vztahy v dospělosti vyvíjet nadměrný tlak. Možná hledáte partnera, který vám dokáže poskytnout to, co jste v dětství postrádali. Možná se srovnáváte s jinými ženami, které byly v minulém životě vašeho partnera. Můžete svého partnera dusit, cítit se nemilovaná, nebo se dokonce domnívat, že vás partner nemiluje, i když tomu tak není.

3. Stále chcete sex

Některé ženy, které vyrostly v nefunkčních vztazích mezi otcem a dcerou, mají pocit, že sex jim může nabídnout lásku, které se jim v dětství nedostávalo. Možná se domníváte, že pravidelný (nebo možná nadměrný) pohlavní styk způsobí, že vás partner bude více milovat. Můžete se také pokusit využít sex k posílení svého sebevědomí nebo k tomu, abyste se cítila úspěšná a měla ze sebe dobrý pocit.

4. Zajímáte se pouze o starší muže

Toto je klasický rys, který je nejvíce spojován s pojmem „daddy issues“. Pokud jste vyrůstali v rodině s nefunkčním nebo nepřítomným otcem, možná v sobě chováte podvědomou touhu být s někým, kdo vás dokáže ochránit a zajistit, jako to měl dělat váš otec. Možná věříte, že starší muž vám může poskytnout náklonnost a/nebo finanční stabilitu, která vám v dětství chyběla.

5. Bojíte se být sami

Lidé, kteří přeskakují z jednoho romantického vztahu do druhého bez skutečného spojení, se často bojí být sami. Možná se samoty bojíte natolik, že jste ochotni spokojit se s jakýmkoli vztahem s dospělým, i když je to vztah, který je zneužívající nebo nezdravý. Vaše vztahy mohou být bouřlivé a končit toxicky a může se stát, že budete neustále a úzkostlivě hledat další.

Příklady „daddy issues“ v životě

nejdivnější jména

Vztahové vzorce

„Daddy issues“ se často projevují v romantických vztazích. Můžete například vyhledávat partnery, kteří jsou výrazně starší nebo mají autoritativní povahu, abyste zaplnili emocionální mezeru po chybějícím otci. Nebo naopak můžete mít problém důvěřovat mužům a vytváříte si emocionální bariéry. Tyto vzorce mohou vést k nezdravým nebo nestabilním vztahům.

Problémy se sebehodnocením

Nedostatek otcovské lásky a podpory může významně ovlivnit vaše sebevědomí. Můžete se cítit méněcenní nebo nehodní lásky. To se pak může projevovat přehnanou snahou zavděčit se ostatním nebo naopak tendencí k sebesabotáži úspěchů. Nízké sebehodnocení často vede k problémům v osobním i profesním životě.

Emocionální nestabilita

„Daddy issues“ mohou způsobit potíže s regulací emocí. Můžete prožívat intenzivní výkyvy nálad, mít sklony k úzkostem nebo depresi. Někdy se tyto problémy projevují jako strach z opuštění nebo nadměrná závislost na ostatních. V extrémních případech mohou vést až k rozvoji poruch osobnosti.

Problémy s autoritou

Složitý vztah s otcem může ovlivnit váš postoj k autoritám obecně. Můžete mít tendenci buď přehnaně vzdorovat autoritám, nebo naopak být až příliš submisivní. To může vést k problémům v zaměstnání, ve škole nebo při jednání s úřady. Zdravý vztah s autoritami je důležitý pro úspěšné fungování ve společnosti.

Závěrem

„Daddy issues“ jsou komplexním psychologickým jevem s dalekosáhlými důsledky. Ačkoli tento termín může být někdy používán lehkovážně, jeho dopady na vztahy a osobní pohodu jsou značné.