Hubnutí je žhavým tématem, o kterém snad každý z nás přemýšlel. Snažíme se dodržovat různé diety, omezit příjem sacharidů, snížit příjem kalorií nebo přidat do našeho každodenního života více pohybu.

Někdo si zapisuje příjem kalorií a hlídá, aby byl každý den v deficitu 500 kalorií, někdo zase místo autobusu používá jízdní kolo nebo místo výtahu schody. Ale kila ne a ne zmizet. attraktionslagen

Před třemi lety jsem bojovala se stejným problémem, až do té doby, než mi kamarádka u polední kávy řekla něco, co mi tak docela otevřelo oči. “Buď prostě jíš víc kalorií než si myslíš, nebo..no, je to v tvojí hlavě!”

Ne, nepřemýšlela jsem nad tím, jestli si opravdu zapisuju všechny zkonzumované kalorie, nebo jestli náhodou není na výrobku uvedeno o pár kalorií méně než jich tam ve skutečnosti je. To, co mi utkvělo v hlavě bylo tak trochu ironicky to, že je to všechno v mojí hlavě. Zprvu mi to znělo jako nadávka. Copak jí nenapadlo nic jiného, než mi říct, že je to v mojí hlavě?

K mojí cestě k dokonalé postavě jsem si zakoupila aplikaci, kam jsem si zapisovala všechno, co jsem jedla a pila, investovala jsem do Apple watch, abych viděla, kolik kroků nachodím, kolik kalorií spálím, jaká je moje tepová frekvence, vyzkoušela jsem nízkosacharidovou dietu, začala jsem pít čaje, které jsem nikdy neměla v oblibě, dokonce jsem se naučila chodit do postele o hodinu dříve, abych se déle vyspala.

Řekla bych, že jsem toho investovala dost na to, aby ta nadbytečná kila zmizela. Ale ono se vlastně vůbec nic nezměnilo. Při nízkosacharidové dietě se ručička na váze lehce pohnula, ale to jen na chvilku..a kdyby to tak byl tuk..z těla mi zmizelo jen trochu vody.

Po diskuzi s mojí kamarádkou, která sama “po přepnutí myšlení” (pokračujte ve čtení ať víte, o čem je řeč) zhubnula krásných a dostačujících 7 kilo, jsem se rozhodla udělat další – a vlastně nejdůležitější – krok na mojí cestě ke štíhlé postavě.

A tím krokem byla změna myšlení. Změna myšlení ohledně jídla, ohledně pohybu, ohledně hubnutí, a ze všeho nejvíc, ohledně mojí postavy. Nebudu vám nalhávat, že jsem byla spokojená, když jsem se podívala do zrcadla. Nejen, že jsem byla nespokojená, ale navíc jsem před zrcadlem vedla jakýsi negativní dialog, nepamatuji si ani jeden moment z té doby, kdy bych si stoupla před zrcadlo a opakovala si pozitivní afirmace, pochválila se za to, kolik jsem toho za jedno odpoledne vypotila, nebo se podívala sama sobě do očí a řekla si: “Dokážu to! Prostě to dám!”

Díky tomu všemu jsem zjistila, že ať cvičím jak cvičím, nebo jím sebezdravěji, málo cukrů, dostatek bílkovin, hodně vody, kila dolů nešla. Nejen proto, že jsem na sebe v jednu chvíli tlačila a dělala všechno proto, aby ta mizerná kila zmizela, ale nevěděla jsem ani pořádně, kolik vlastně chci zhubnout, proč chci zhubnout a nepřijímala jsem se v tu chvíli taková, jaká jsem byla.

Připadala jsem si tak docela uvězněná ve svém těle a dělala jsem všechno pro to, abych se dostala pryč. Vlastně jsem dělala skoro všechno správně – dostatek spánku a tekutin, kalorický deficit a cvičení, nicméně jakmile je to v hlavě jinak, můžeme se třeba roztrhat na tisíce malých kousků, ale tuk z těla prostě ne a ne zmizet. Jako by moje tělo protestovalo a drželo tuky v těle stejně tak jako já se držela myšlenky, že na sebe musím být tvrdá.

Přijmi se takový jaký jsi

Prvním krokem k úspěšnému hubnutí je přijmout se takový, jaký teď jsi. Dobře, máš pár kilo navíc, nelíbí se ti tvoje povislá stehna nebo velké břicho, ale to jsou věci, které můžeš změnit. Můžeš změnit svojí postavu, ztratit tělesný tuk a nabrat svalovou hmotu. Můžeš udělat změnu takovou, jakou chceš. Je to tvoje tělo. A děláš to pro sebe.

Přijmi se i se svými nedostatky takový, jaký jsi teď. Zkus se postavit před zrcadlo a opakuj po mně: “Přijímám se takový jaký jsem a jsem odhodlaný udělat změnu.”

Hubnutí je snadné

Neber hubnutí jako výzvu nebo něco, co je těžce dosažitelné. Pokud budeš věřit, že je hubnutí těžké nebo snad nemožné, pak to bude pro tebe těžké, né-li nemožné.

Většinou se stává, že se z něčeho tak silně strachujeme nebo pochybujeme, až to vlastně našimi myšlenkami vytvoříme. A místo toho, abychom si uvědomili, že jsem to vědomě přilákali do našeho života a snažili se zamyslet nad tím, jakou moc naše mysl má, říkáme: “Já přesně věděla, že se to stane. Já už to věděla předem, jak to dopadne. Já to říkala!”

A jak by se také nemohlo stát, když jsi to věděl, hm?

Zbav se těchto negativních vzorců a nevěř tomu, že je hubnutí těžké, že musíš sníst minimum kalorií, vyhýbat se tukům, brát jakési zázračné pilulky nebo trávit hodiny v posilovně. To prostě pravda není. A, vlastně, ono je to skoro vždycky naopak.

Posaď se s tužkou a papírem..

..a napiš si černé na bílé, kolik kilo chceš shodit a do kdy. Když mi řekneš, že chceš shodit hodně kilo nebo být hubená, a ještě nejlépe brzy nebo co nejdříve, co si mám pod tím představit?

Buď konkrétní. Zákon přitažlivosti nezná hodně, málo, velký, malý, brzy, pozdě. Stanov si, kolik kilogramů chceš, aby zmizelo z tvého těla a do kdy chceš tohoto cíle dosáhnout. Stejně tak je to s penězi, jak jsem už zmiňovala v několika mých článcích.

Nemůžeš chtít hodně peněz a nespokojit se s pětistovkou, kterou jsi dostala v práci jako bonus, protože hodně může znamenat 500 korun nebo 5 milionů. Vesmír neví, co je málo nebo hodně. Stejně tak je to s přitahováním partnera. Nemůžeš se divit, když sis přitáhla do svého života sice krásného, vysokého, modrookého partnera, tedy kvality, po kterých jsi toužila, ale přitom jsi nebyla dostatečně konkrétní a zapomněla už na to, aby byl také milý, věrný a nezadlužený.

Čím konkrétnější jsi, tím lepších a uspokojivějších výsledků dosáhneš. Jakmile budeš připravený psát, buď konkrétní, uveď konkrétní váhu, které chceš dosáhnout, do kdy chceš tohoto cíle dosáhnout, můžeš klidně připsat, jaký je to skvělý pocit se už vidět hubený a ve svých oblíbených kalhotách, které ti zase po letech krásně sedí.

“Do 20. března 2019 jsem dosáhla své cílové váhy 58 kg”

“Do 20. března 2019 vážím 58 kg a cítím se skvěle, protože se konečně vejdu do mých oblíbených kalhot”

“Jsem tak šťastná a vděčná, že jsem zhubla a vypadám skvěle”

“Cítím se skvěle ve své kůži”

Papír s tvým dialogem nebo afirmacemi můžeš založit a čas od času se k němu vrátit a číst to, co jsi napsal.

Vizualizace

Vizualizace je jednou z nejdůležitějších částí vůbec a co na ní miluji nejvíc je fakt, že máme během ní absolutní svobodu. Můžeme si věci představovat přesně tak, jak je chceme, a nikdo nám neříká, že to není správné nebo dokonalé.

Vizualizace pro aktivaci hubnutí je efektivní a stačí, když se k ní budeme vracet každý den před spaním. Ticho a tma, řekla bych, umocňuje naše pocity a emoce, a to je to, co během vizualizace potřebujeme.

Představuj si každý den před spaním sám sebe tak, jak chceš vypadat. Představ si sebe, jak se procházíš po pláži v bikinách, koukej na sebe ze všech úhlů, zkus pocítit ten pocit blaha, když procházíš kolem lidí, kteří tě chválí a obdivují. Představ si sám sebe před zrcadlem jak se chválíš, natáčíš z různých úhlů a usmíváš se.

Zkus během vizualizace využít veškeré tvoje emoce, sluch (slyšíš lidi, kteří chválí tvoji postavu), zrak (vidíš sám sebe a tvojí dokonalou postavu), hmat (dotýkáš se tvých pevných stehen nebo paží).

Představuj si tvé přátele, členy rodiny nebo známé, jak ti doslova říkají, že jsi zhubnul a vypadáš báječně. Buď během vizualizace kreativní a pokud zvolíš vizualizaci před spaním, neboj se, že pokud během toho usneš, vizualizace nebude mít žádný efekt.

Každá vteřina, každá myšlenka se počítá.

Netlač na pilu

Nejen v hubnutí, vlastně ve všech směrech života platí, že čím více tlačíme na pilu, tím méně nebo pomaleji to jde. Když jsem začínala aplikovat zákon přitažlivosti na hubnutí, opakovala jsem si moje oblíbené afirmace a vizualizovala si mojí dokonalou postavu, den co den jsem cítila větší lehkost a pocit, že se něco uvolnilo a začínám hubnout.

Je to takový nepopsatelný pocit, ani nedokážu popsat, co se to vlastně uvolnilo, možná nějaký vnitřní tlak nebo přesvědčení. Místo toho, abych odřekla sobotní posezení s kamarádkami u vína, jsem byla tou, která naše setkání navrhovala, dala jsem si víno bez toho, abych si něco vyčítala, dovolila jsem si, abych o víkendu jedla to, na co jsem měla chuť a nepočítala jsem žádné kalorie.

Při čištění zubů před zrcadlem jsem si každý večer opakovala moje oblíbené afirmace, některé z nich jsem začala dokonce zpívat a tancovat u toho. Těšila jsem se do postele na můj vizualizační rituál a když jsem neměla chuť na cvičení nebo procházku, usadila jsem se ke knížce nebo filmu a neřešila jsem, kolik kalorií musím ještě spálit, ani jsem nebyla na sebe naštvaná jako předtím, kdy jsem si vyčítala každou proseděnou minutu a každou kalorii navíc.

Hubnutí začíná v hlavě a nejedná se o nic jiného, než o to, znát jasný cíl, věřit, že je to dosažitelný cíl, užívat si cestu k vaší vysněné postavě a brát každý krůček k vašemu cíli s lehkostí.