Přátelství je nádherný dar, ale co když toužíte po něčem víc? Přechod z přátelského vztahu na romantický může být obtížný, ale rozhodně ne nemožný – tedy samozřejmě záleží na situaci a na délce vaše přátelství. V tomto článku prozkoumáme, jak se vypořádat s touto zapeklitou situací a zda je vůbec reálné změnit dynamiku vztahu.

Co to znamená být „friendzoned“?

Být „friendzoned“ znamená, že vás někdo, kdo vás přitahuje, vidí pouze jako kamaráda nebo kamarádku a není o vás romanticky či sexuálně zainteresován. Tato situace je obzvláště frustrující, protože si přejete více než přátelství, ale dotyčná osoba tyto city neopětuje.

„Friendzóna“ může nastat z různých důvodů – buď vás od počátku daná osoba viděla jen jako kamaráda, nebo jste sami na začátku vztahu dali najevo, že vás nic víc než přátelství nezajímá.

Známky toho, že jste uvízli v „přátelské zóně“

Přátelství je milé, ale pokud toužíte po něčem víc, pak by měly být nějaké náznaky fyzické přitažlivosti. I něco tak jednoduchého jako letmý dotek či objetí může naznačovat potenciál pro romantický vztah. Pokud se vyhýbáte fyzickému kontaktu, může to znamenat, že druhá strana vás bere pouze jako přítele.

Nepřekračujete určitou hranici

Chybí vzrušení a chemie, která obvykle provází nově se formující romantický vztah. Ponecháváte své konverzace na povrchní úrovni, bez toho, abyste se dostali k hlubším, více intimním tématům. To je typické pro přátelství, ale ne pro vztah milostný.

Nezáleží na tom, jak vypadáte

Ve vztahu obvykle dbáte na svůj vzhled, když jste s partnerem. Pokud však vypadáte a chováte se stejně, ať jste s někým, koho milujete, nebo s přítelem, může to naznačovat, že ve vašem vztahu není romantika. Nedostatek snahy vzbudit zájem u té druhé osoby může být neblahým znamením, že vás vidí pouze jako kamaráda/kamarádku.

Nejste si jisti statusem vašeho vztahu

Pokud si nejste jisti, jestli jste jen přátelé, nebo něco víc, je to často známka toho, že jste v přátelské zóně. V romantickém vztahu by mělo být jasné, že jste více než jen kamarádi. Nejednoznačnost může naznačovat nepříjemnou skutečnost, že jeden z vás má jinou představu než ten druhý.

Tipy pro přechod od kamaráda k milenci

zamilovaný štír

Buďte upřímní

Komunikace je tím nejlepším způsobem, jak se dostat z friendzone. Nezachovávejte své city jen pro sebe – upřímně sdělte svému příteli, že byste rádi vztah posunuli na další úroveň. Buďte citliví, ale přímí. Otevřená komunikace je klíčová ve vztazích, přátelstvích i životě jako takovém.

Berte to tak, že bez komunikace nevíte kde stojíte. Pokud to budete v sobě držet a neustále na něco čekat, později dojde ke zklamání. Tedy čím dříve dáte své city najevo, tím dříve budete vědět na čem stojíte a zda máte svoji pozornost přesměrovat jinam.

Nastavte jasné hranice

Pokud se rozhodnete dát šanci romantickému vztahu, nastavte si jasné hranice a očekávání. Ujasněte si, zda jde o výlučný vztah nebo jen o přátelský sex.

Buďte trpěliví

Přechod od přátelství k milostným vztahům může být obtížný. Znám případ kamarádky, která se dostala z „friendzone“ až po šesti letech. Ne, že by o ní daná osoba neměla zájem, ale sám měl své osobní problémy a na vztah nebyl celou tu dobu připravený. Dejte tedy čas svému partnerovi, aby si na novou situaci zvykl. Neočekávejte zázraky přes noc.

Připravte se na riziko ztráty přátelství

Ať to zní jakkoliv, existuje reálné riziko, že se váš přátelský vztah naruší nebo úplně skončí. Promyslete si, zda stojí za to toto riziko podstoupit. Obzvlášť, pokud se s někým znáte už dlouhá léta a máte skvělé přátelství, ničit ho jen kvůli tomu, že vy cítíte fyzickou přitažlivost (a druhá osoba ne) nemá cenu.

Jděte na to pomalu

Pokud máte obavy, že byste mohli přátelství ztratit, zkuste nejprve nenápadné flirtování nebo romantické gesto. Postupujte pomalu a sledujte reakce druhé strany. Snažte se vše vidět reálně, tak, jak to je. Jen proto, že váš dotyk kamarádka opětuje ještě neznamená, že o vás má zájem. Dejte tomu čas a nenápadně experimentujte.

Slovo závěrem

Přeměna přátelství na romantický vztah není snadná, ale je to možné. Vždy však záleží na situaci. Pokud jste přáteli dlouhá léta, pak je velmi malá šance, že by vás vaše kamarádka nebo kamarád miloval. Pokud by tomu tak bylo, bylo by vám to zřejmé už před dlouhou dobou.

Klíčem k úspěchu je trpělivost, upřímnost a respekt k citům druhého člověka. Nezapomínejte, že přátelství samo o sobě má velkou hodnotu, a pokud se váš přítel rozhodne zůstat jen kamarádem, musíte toto rozhodnutí s grácií přijmout. Je to jeho rozhodnutí a svobodná vůle, ne vaše. Ať už situace dopadne jakkoli, bude to pro vás cenná životní zkušenost, která vás posune dál. Především neztrácejte naději a buďte sami sebou.